Φωτογραφίες του παλαιού Ιερού Ναού

 

Τήν Τετάρτην 25ην Μαῒου τὸ ἑσπέρας καὶ ὥραν 7μ.μ. ἐπί τῆς ὁδοῦ Ψαρρῶν

  (ἔμπροσθεν Δικαστικοῦ Μεγάρου), θὰ

  ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ

τὴν Ἱερὰν καὶ Θαυματουργὸν Εἰκόνα τῆς ΠΑΝΑΓΙΑΣ τῆς ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΗΣ, ἀκολούθως θὰ γὶνῃ λιτάνευσις πρὸς τὸν Ἱερὸν Ναὸν, ὅπου θὰ τελεσθῇ Δοξολογία ἐπί τῇ Ὑποδοχῇ καὶ Ἱερά Παράκλησις εἰς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. Χρυσοστόμου.

  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

 

 

 

Φωτογραφίες από τον προσωρινό λυόμενο Ιερό Ναό

 ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

Κατά τα έτη 1965-1967 δημιουργείται μία νέα Ενορία  στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στην περιοχή Νησάκι, επ’ ονόματι  της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης. Στον χώρο όπου δωρίζεται το οικόπεδο, ανυψώνεται ένα μικρό εκκλησάκι και εν έτει 1974 γίνονται οι επεκτάσεις του Ναού, με την κατασκευή του δεξιού και αριστερού κλίτους για την εξυπηρέτηση των πιστών που όλο και αυξάνονταν. Η Ενορία της Αγίας, μετά τον Σεισμό του 1986, αυξάνεται συνεχώς και πλέον ο μικρός Ναός δεν μπορεί να καλύψει της  λειτουργικές ανάγκες των πιστών της. Κατόπιν υποδείξεως του τότε Μητροπολίτου Μεσσηνίας Κυρού Χρυσοστόμου Β ’(Θέμελη), και του εκκλησιαστικού συμβουλίου, του οποίου πρόεδρος ήταν ο π. Χρήστος Χριστόπουλος ξεκίνησαν οι μελέτες για την ανέγερση νέου μεγαλοπρεπούς Ναού. Κατά το έτος 1998 αναλαμβάνει Προϊστάμενος του Ιερού Ναού,  ο π. Παναγιώτης Χριστόπουλος και αμέσως σχηματίζεται μία 5μελής επιτροπή για την ανέγερση του Ιερού Ναού. Αμέσως γίνονται η διαδικασίες μεταφοράς του λυόμενου Ιερού Ναού που βρίσκεται στο  προαύλιο  χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Υπαπαντής Του Σωτήρος.  Στις 24-11- 1999  γίνονται τα θυρανοίξια υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Κυρού Χρυσοστόμου Β’ (Θέμελη) .Το 2002 εγκρίθηκε τεχνική μελέτη από την Ναοδομία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από του έτους 2002 έως και το 2006 αντιμετωπίστηκαν πολλά εμπόδια για την ανέγερση του νέου Ιερού Ναού, τα  οποία με την Βοήθεια της Αγίας ξεπεράστηκαν. Το 2006 κατεδαφίσθηκε το παλαιό ναΰδριο, και αμέσως ξεκίνησαν η εκσκαφικές εργασίες για την διαμόρφωση του υπόγειου Ναού, και στις 8 Μαρτίου του έτους 2009 ετελέσθη  η ακολουθία του Αγιασμού και η θεμελίωσις από τον Σεβασμιώτατον  Μητροπολίτην Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσόστομον Γ΄(Σαββάτον).

1967 έως το 1974 Πρώτος Εφημέριος ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. και Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως, Σπυρίδων Κυβετός μετέπειτα Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου.

1974 Δεύτερος Εφημέριος ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος Χρήστος Χριστόπουλος, ο οποίος  και συνταξιοδοτήθηκε το 1997.

Από το 1998 έως και το 2014  Προϊστάμενος και Εφημέριος  του Ιερού Ναού ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, το έτος 2011 η Ενορία αποκτά και δεύτερον Εφημέριον τον Αιδεσιμολογιώτατον Πρωτ. Αθανάσιον Σιψάν, και τον Ιούνιο του έτους 2014 με σεπτή εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου αποσπάτε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Καλαμάτας. Τον Ιούλιο του 2014 ο Ιερός Ναός αποκτά και τρίτο Εφημέριο τον  Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Ευθύμιο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος  αναλαμβάνει Προϊστάμενος και Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών.  

Το όνομα που δόθηκε στον Ιερό Ναό επελέγη από τον Μακαριστόν  Μητροπολίτην Μεσσηνίας κυρόν Χρυσόστομον Β΄ (Θέμελην) προς τιμήν της Μητρός του Αικατερίνης, και σχεδόν όλες η εικόνες του  Τέμπλου ήταν δωρεά του Ιδίου .

 Η σημερινή κρίση έχει αφήσει αυτό το έργο πίσω και ευχόμεθα, χάριτι θεού, δια πρεσβειών της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης, να βρεθούν δωρητές για να τελείωσει το θεάρεστο έργο…

Βοηθήστε κι εσείς να χτιστεί το νέο σπίτι της Αγίας μας

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?

UA-46283548-1http://www.agiaaikaterinikalamata.gr/